Στον Πυρετό της Δόξας και του Λόξα

Ψάχναμε για χρόνια. Χρόνια.

Μια ηχογράφηση καλυμμένη με τέτοιο πέπλο μυστηρίου που εμείς λέμε μπορεί να μην ήταν καν πραγματική.

Ρωτήσαμε σε κάθε δισκάδικο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Οι περισσότεροι δεν τον είχαν καν ακουστά τον δίσκο. Ελάχιστοι τον θυμόντουσαν αλλά είχαν να τον δουν πάνω απο δεκαετία.

Ορισμένοι γέλασαν, ενθυμούμενοι Εκείνο το τραγούδι. “Α ναι, εκείνο το πάμε για τέστ, έτσι;”

Δεν υπήρχε καν επιβεβαίωση ότι είχε βγει όντως σε βινύλιο, μπορεί να υπήρχε μόνο σε κασέτα.

Εν τέλει, βρέθηκε, και μια αναζήτηση ετών έφτασε στο τέλος της. Το ιερό δισκοπότηρο του Συλλόγου έφτασε στα χέρια μας και βάλαμε το κειμήλιο ετούτο στο ταπεινό μας πικάπ με τρεμάμενα τα χέρια. Δεν μας απογοήτευσε. Δεν μπορούσε να μας απογοητεύσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, καλό και το ταξίδι, αλλά καλύτερη η Ιθάκη και καλύτερο απ’ όλα το να μοιράζεσαι τον προορισμό με τους συνταξιδιώτες σου, τα μέλη του Συλλόγου.

Και μια από τις μεγαλύτερες χαρές ήταν το να απολαύσουμε το εξώφυλλο ιν ολ ιτς γκλόρι που λένε και οι αγγλόφωνοι, να διακρίνουμε το πανέμορφο τοπίο, τις εκλεκτές επιλογές ιματισμού και το τεράστιο χαμόγελο του Αντώνη του Λόξα (και όχι το μυστηριώδες μειδίαμα που νομίζαμε ότι φορούσε, λόγω της χαμηλής ανάλυσης της μόνης διαθέσιμης εικόνας που υπήρχε πριν φτάσει ο δίσκος στα χέρια μας).

Η σύγκριση δική σας.

Η μόνη διαθέσιμη εικόνα του εξώφυλλου πριν φτάσει στα χέρια μας:

%ce%b1%ce%bd%cf%84%cf%8e%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%bb%cf%8c%ce%be%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af

Και μετά (μας συγχωρείτε για το υδατογράφημα):

loxas-watermark

Σας παρουσιάζουμε και για πρώτη φορά το οπισθόφυλλο του θησαυρού ετούτου:

loxas-back-w

Μερικά ιστορικά στοιχεία που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ετών άκαρπης αναζήτησης:

Ο Αντώνης Λόξας ήταν μέλος των Profiles, σχήματος με δράση στα τέλη της δεκαετίας του ’70 – αρχές της δεκαετίας του ’80, καθώς και στους Σύνδρομο. Όπως μάλιστα μας πληροφορεί ο Νίκος Γκίνης των Σύνδρομο: “Πράγματι είχαμε παίξει μαζί όταν το ΣΥΝΔΡΟΜΟ ήταν τρίο με τον συγχωρεμένο Νίκο Μπασιά στο μπάσο, στην τελευταία περίοδο του γκρούπ. Τον εχω χάσει από τότε. Είχε φύγει USA. Άπαιχτος ντράμερ και φευγάτος μουσικός.

Μετά από αρκετά χρόνια (ίσως στις ΗΠΑ; Ίσως εκεί όπου βγήκε και η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε για το εξώφυλλο;) κυκλοφόρησε το 1992 στην DLM (δισκογραφική με άλλο ένα βαρύ τρόπαιο του Συλλόγου, το Αποκάλυψις της Λέτας Πάνου όπου θα αφιερώσουμε μελλοντική ανάρτηση λίαν συντόμως) τον μοναδικό έως τώρα δίσκο του, το εν λόγω αντικείμενο του πόθου:

Το “Γιατί?”. Το πολυπόθητο “Γιατί?” που ενώνει ανατολή και δύση με τον ελληνικότατο τίτλο του και την αγγλόφωνή του στίξη.

Ο δίσκος θα συγκινήσει τον κάθε ακροατή και σιγά σιγά θα προσθέσουμε κι άλλα άσματα του δίσκου ετούτου στο Διαδίκτυο, καθώς είναι, περάν πάσης πλάκας και αμφιβολίας, έγκλημα το να χάνεται οποιοδήποτε πόνημα, οποιαδήποτε προσπάθεια και οποιοσδήποτε κόπος. Τα πάντα αξίζει να σωθούν, τα πάντα αξίζει να διατηρηθούν και τα πάντα αξίζει να μεταλαμπαδευτούν. Για την ώρα, θα πρέπει να αρκεστούμε στο κομμάτι που όλοι αγάπησαν είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο.

Σας το παραθέτουμε με πλήρη κατάνυξη, φρεσκοριπαρισμένο, καθαρισμένο και με επίπεδα που ταιριάζουν στην παραγωγή του, χωρίς καμία άλλη παρέμβαση από εμάς, πέραν της απομαγνητοφώνησης και αναπαραγωγής των στίχων προς τέρψη και εκμάθηση. Αγαπήστε το και αγαπηθείτε ελεύθερα:

Advertisements

One thought on “Στον Πυρετό της Δόξας και του Λόξα

  1. Pingback: Τι Λίτα Φορντ, τι Λέτα Πάνου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s