SKOPJIA IS DEAD…

Το απόλυτο τραγούδι για την Μακεδονία (που θα θέλαμε να έχουμε ξεχάσει σε 10 δευτερόλεπτα)

Το «μακεδονικό» είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα, που απασχολεί την κοινωνία μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια όπως εξάλλου μπορεί κανείς να αντιληφθεί κι από τις τελευταίες εξελίξεις που λίγο έλειψε να ανατρέψουν την κυβερνητική ισορροπία. Η χώρα μας καθημερινά δίνει μάχη σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να αναχαιτίσει τις επιβουλεύσεις και τις επιδιώξεις των γειτόνων που αξιώνουν το όνομα Μακεδονία. Φαίνεται όμως ότι σε διεθνές επίπεδο το παιχνίδι να «χάνεται» καθώς δεν είναι λίγες οι χώρες και μάλιστα συμμαχικές οι οποίες δεν ενστερνίζονται τα ιστορικά κεκτημένα της Ελλάδος. Ενδεχομένως σε αυτό να συνετέλεσαν και οι λανθασμένοι χειρισμοί της ελληνικής πλευράς πάνω στο θέμα  από τις αρχές του 90, η οποία δεν εισήλθε στο διπλωματικό τερέν με όλα της τα διαπραγματευτικά χαρτιά ή ίσως δίστασε να κατεβάσει τον πραγματικό της οπλισμό προκειμένου να αποστομώσει τους γείτονες και να αφήσει (παρ)άφωνο όλων τον πλανήτη με τα αδιάσειστα στοιχεία εκπορευόμενα από το ιστορικό δίκαιο.

front

Ο Σύλλογος Φίλων Κακής Μουσικής και το τμήμα εξωτερικής κακής πολιτικής ανασύρει από τα βάθη των αιώνων ένα τεράστιο άζμα που θα μπορούσε να αποτελέσει την ναυαρχίδα των διαπραγματευτικών μας δυνάμεων κρούσης.

R-3386513-1374952617-5738.jpeg

Το Scopjia (κι όχι Scopje) is Dead παραγωγής 1991 εισήλθε στις ζωές μας (για τους μαθουσάλες εκείνης της εποχής) ακριβώς για να τονώσει όχι μόνο το φρόνημά μας στους βουρλισμένους χρόνους όπου μόλις είχε ξεσπάσει το ζήτημα, αλλά και να αφαιρέσει κάθε προσπάθεια των γειτόνων να ορθώσουν ανάστημα. Ένα άζμα ξαφνικός θάνατος πριν ακόμη το διπλωματικό  ματς πάει σε παράταση, ένα άζμα που ασφαλώς θα έκανε τους «καπηλευτές» να το βάλουν στα πόδια. Ένα μουσικό ελληνικό  αμάγαλμα που θα μπορούσε να το χε σμιλεύσει ο Πραξιτσιφτετέλης αν σκάλιζε πεντάγραμμο με μία στιχουργική δομή καρμανιόλα για τους σφετεριστές της εποχής και τον ηγέτη τους νεοσύστατου κρατιδίου Κίρο Γκλιγκόροφ. Who the fuck is GRIGOROF όπως πολάκις επαναλαμβάνει  το μοτίβο του τραγουδιού και ταυτόχρονα μπορεί κανείς να αναγνώσει στο οπισθόφυλλο του σινγκλ το οποίο και αισθητικά αποτελεί μία μινιμαλιστική ελεγεία.

R-3386513-1374952607-9423.jpeg

Ταυτόχρονα μουσικά αναδεικνύεται μία ασύλληπτη μουσική αρμάδα έτοιμη να κατατροπώσει τον εχθρό. Από τους Yello στην Διεθνή και τον ύμνο του ΕΑΜ, σε γηπεδικά και παρελασιακά εμβατήρια, αλλά και τον εθνικό μας ύμνο, το τραγούδι δεν θα άφηνε καμία επιλογή στους γείτονες, οι οποίοι θα αποποιούνταν οποιασδήποτε ταύτισης με τα μακεδονικά εδάφη και πολιτισμικά στοιχεία, εφ όσων το Scopjia Is Dead αποτελούσε τον δικό μας πολιτιστικό κριό…Ίσως και να μην είναι ακόμη αργά!

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και το b-side με τίτλο Aera Mix!! όπου οι ενδελεχώς ερευνημένοι και εμπεριστατωμένοι στίχοι αποδίδονται με πολύ πιο καθαρά φωνητικά και dance διαθέσεις:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s